Sommar
AKTIVITETER

Vår gränslösa tvillingstad HaparandaTornio erbjuder en unik och underbar upplevelse. Utbudet av shopping, kultur och nöje blandat med storslagen natur, trivsamt boende och roliga evenemang gör att alla, både unga och äldre kan hitta något de gillar. Här kan du känna dig gränslöst välkommen och ha gränslöst trevligt.

Victoriatorget

Victoriatorget är de två städernas, Haparanda och Torneå, gemensamma gränstorg som blev färdigt år 2011. Torget är döpt efter kronprinsessan Victoria som också invigde torget. Victoriatorget är en speciell plats även på global nivå, för gränstorg är ovanliga. Det är det enda gränstorget i de nordiska länderna, och inte heller i Europa känner man till mer än ett par motsvarande torg.

Kukkolaforsen

Ligger 18 km norr om Cape East. Här bedrivs sommartid ett unikt sikfiske med håv från pata ställningar.Här finns ett fiskemuseum, som ingår i en kulturmiljö, där du bland annat kan besöka kvarnar från 1800-talet, sågverk, mjölnarstuga, smedja, fiskebodar, stekboda. Här kan du bland annat prova på forsränning och sikhalstring, 

Nationalpark & Skärgård

Bottenvikens havsområden och nationalparker tillhör HaparandaTornios främsta naturskatter. Haparanda skärgårds nationalpark har en areal på 6000 hektar, varav 700 hektar är land. Det finns över 600 öar och den största är Sandskär och Seskarö-Furö. I området kan du se ringsäl och gråsäl samt tiotals olika fågelarter. De vackra sandstränderna i Haparanda skärgård är också väl värda ett besök. Båtturer arrangeras till Sandskär under sommaren.

Seskarö

Seskarö är en ö på 20 km2 och ligger 27 km söder om Cape East. Här finns ca 500 innvånare. Ön är känd för sina natursköna badstränder, men här finns också kyrka, camping, restaurang, kiosk mm. Till seskarö finns en broförbindelse som gör ön åtkomlig även med bil.

Golf i två länder

Den unika golfbanan är belägen mitt på gränsen, 11 hål i Sverige och 7 hål i Finland. Möjlighet till världens längsta Hole in One, ca 1 timme och 5 sekunder, detta är möjligt pga tidsskillnaden mellan länderna. Under högsommaren skiner midnattssolen hela natten och du kan spela dygnet runt! Golfbanan är belägen 5 km norr om Cape East.

Resa till Cape East

Det finns många flygplatser inom rimliga avstånd till Cape East. 

Flygplatser

Kemi/Tornio – 27 km
Rovaniemi – 134 km
Luleå Airport – 137 km
Oulu/Uleåborg – 148 km

Tåg till/från Haparanda

För bokning och tågtidtabell, besök: www.norrtag.se/haparandabanan

Vi skänker 100 kr per rum till de drabbade av kriget i Ukraina

För alla som nu bokar och bor på Cape East under april månad så efterskänker vi 100 kr per rum till Rädda Barnens viktiga arbete.

Krisen i Ukraina blir allt värre och det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Just nu är det över 4,3 miljoner människor på flykt från kriget och vi ser det som en självklarhet att hjälpa till där vi kan i rådande läge. Rädda Barnen jobbar med att hjälpa människor både på plats i Ukraina och för att ge ett tryggt mottagande i de länder dit barn och familjer tvingas fly.