Upptäck
HAPARANDA TORNIO

Upplevelser & Aktiviteter

Vår gränslösa tvillingstad HaparandaTornio erbjuder en unik och underbar upplevelse. 
Utbudet av shopping, kultur och nöje blandat med storslagen natur, trivsamt boende och roliga evenemang gör att alla, både unga och äldre kan hitta något de gillar. Här kan du känna dig gränslöst välkommen och ha gränslöst trevligt.

Tre kulturer

I HaparandaTornio blandas de bästa från tre kulturer – den finska, den svenska och den tornedalska. Resultatet är ett unikt och spännande utbud av konst, hantverk och historia. Besök Aines Konstmuseum eller vandra längst Kukkolaforsens brusande vatten. HaparandaTornio erbjuder ögonblick som du bär med dig resten av livet.

Kukkolaforsen

Ligger 18 km norr om Cape East. Här bedrivs sommartid ett unikt sikfiske med håv från pata ställningar.Här finns ett fiskemuseum, som ingår i en kulturmiljö, där du bland annat kan besöka kvarnar från 1800-talet, sågverk, mjölnarstuga, smedja, fiskebodar, stekboda. Här kan du bland annat prova på forsränning och sikhalstring, 

Nationalpark & Skärgård

Bottenvikens havsområden och nationalparker tillhör HaparandaTornios främsta naturskatter. Haparanda skärgårds nationalpark har en areal på 6000 hektar, varav 700 hektar är land. Det finns över 600 öar och den största är Sandskär och Seskarö-Furö. I området kan du se ringsäl och gråsäl samt tiotals olika fågelarter. De vackra sandstränderna i Haparanda skärgård är också väl värda ett besök. Båtturer arrangeras till Sandskär under sommaren.

Shopping

I HaparandaTornio finns ett brett utbud av shopping, området är känt för många outlet butiker samt gränshandeln. I Haparanda hittar ni även världens nordligaste IKEA varuhus, passa på att kombinera er vistelse på Cape East med det unika shoppingutbudet från två länder. Från Cape East till IKEA och IKANO shoppingcenter är det ca 2,9 km.

Duudsonit Activity Park

4 km från Cape East finns en inomhusaktivitetspark på 4 500 m2 i Upplevelsefabriken Lappari. Här kan du testa stunts och tricks på en av Finlands bästa och största trampolin- och skejtområden. Här finns bland annat en isbrytare och en fyr, snowboardåkning, ett snöbollskrigsspel och två stora anläggningar för klättring. Här finns något för alla åldrar.

Turistcenter

Vi hjälper glädjeligen till med att svara på frågor om HaparandaTornio. Vi vill även tipsa om att kontakta våra lokala guider och vårt turistcenter för mer detaljerad information och guidning.

Vi skänker 100 kr per rum till de drabbade av kriget i Ukraina

För alla som nu bokar och bor på Cape East under april månad så efterskänker vi 100 kr per rum till Rädda Barnens viktiga arbete.

Krisen i Ukraina blir allt värre och det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Just nu är det över 4,3 miljoner människor på flykt från kriget och vi ser det som en självklarhet att hjälpa till där vi kan i rådande läge. Rädda Barnen jobbar med att hjälpa människor både på plats i Ukraina och för att ge ett tryggt mottagande i de länder dit barn och familjer tvingas fly.